utorak, 13. listopada 2015.

Šarad Navaratri 13.10 do 22.10. 2015

Navaratri u prijevodu doslovno znači devet noći.
Ovaj se festival slavi dva puta godišnje, proljetni – Ram Navaratri kada se desetog dana slavi rođendan Gospoda Rame i drugi  jesenski – Šarad Navaratri kad se slavi Božanska majka Durga i završava sa  Viđaja Dašami .
Na deseti dan Dasara ili Viđajadašami slavi se pobjeda Božice Durge nad demonom Mahišasurom koji je imao oblik polu bivol polu čovjek. Tu Bivol simbolizira egoizam, a njegova vojska su sve osobine proizašle iz egoizma. Božanska majka Šakti, Durga je uništavateljica svog zla i bolesti - ona koja otklanja patnju.
Na Viđajadašami je i Gospod Rama pobijedio Ravanu. To je jedan od povoljnih dana u Hindu godini kada djeca počinju sa usvajanjem novih vještina.
Dvadeset dana nakon toga je Divali, kada se Gospod Rama vratio u Ajodju.
Navaratri se dijeli na tri dijela po tri dana. Prva tri dana posvećena su Božici Durgi koja uništava svu našu nečistoću i nedostatke. Slijedeća tri dana posvećena su Božici Lakšmi, aspektu Božanske majke kao davateljici spiritualnog blagostanja. Zadnja tri dana posvećena su štovanju Božice Sarasvati, aspekta Božanske majke kao božice mudrosti. Za potpun uspjeh u životu, trebamo blagoslov sva tri aspekta Božanske majke. U Indiji se tradicionalno proslavlja Navaratri tako da se prva tri dana na oltar stavlja slika Durge, druga tri dana slika Lakšmi i zadnja tri dana slika Sarasvati. Tih se dana posti (mlijeko i voće) moli Božanskoj majci u sva tri njena aspekta.
 

 

Nema komentara:

Objavi komentar