subota, 2. travnja 2022.

Navratri

Navratri je praznik posvećen Śakti Božanskoj Majci i njenim različitim manifestacijama koji su oličenje moći, pobjeda dobra nad zlim. Ona ima sposobnost donijeti sve što se želi. Ma Durga - Śakti je ona sila koja može pobijediti najopasnijeg demona Mahiṣāsura (proljetni Navaratri) ili Ravanu (jesenski Navaratri). Taj demon Asura je deset negativnih osobina koje nam uništavaju život. Pobijedivši tih deset negativnih osobina naš život postaje uspješan i dostižemo najviši cilj. Tih devet dana uključuje i deseti dan, dan velike pobjede Vijayadaśamī.

Deseti dan Dussehra se također slavi i kao Vijayadashmi, što označava dan velike pobijede i za vrijeme proljetnog Navratrija Ram Jayanti rođendan Sri Rame te kraj Durga Puje. Kip Sri Durge uranja se u rijeku kao simbol odlaska Božanske Śakti svom domu, odlazak iz manifestiranog saguna u nemanifestirani „oblik“ nirguna. Sjedinjenje Śive i Śakti.  Najljepši dio uranjanja kipa Božanske Majke je to što označava putovanje  od nemanifestiranog - nirgune u manifestirani - sagunu, a zatim opet u nirgunu, donoseći stabilnost u kozmičkoj energiji.

To sve nas podsjeća na našu pravu prirodu i kako otklanjajući ovih deset negativnih osobina Jiva-duša, ponovno se sjedinjava sa našim izvorom Śivom

Tih deset negativnih osobina koje trebamo pobijediti da bi naš život postao uspješan i kako bi došli do našeg krajnjeg cilja su:

·        Kama - požuda

·        Krōdha – ljutnja

·        Lōbha – pohlepa

·        Mōha - vezanost

·        ahaṅkāra – ego, egocentričnost

·        darrā - strah

·        Irshā – ljubomora, zavist

·        jaṛatā – inertnost, sklonost da se ništa ne mijenjena.

·        raga-dvēsha - osjećati intenzivnu sklonost - nesklonost

·        paścātāpa - grižnja savjesti, krivnja

Ako svaki dan svog života, a ne samo za Navaratri osvijestimo ovog velikog demona u sebi i uz pomoć Božanske Śakti i milosti Gurudeva upustimo se u bitku naša pobjeda je osigurana.

Sri Alakhapuriji Siddha Pith ki jay


Nema komentara:

Objavi komentar